Kuchnia włoska - świeżość smaków - niektóre popularne potrawy

Kuchnia włoska posiada wiele różnych składników, które są powszechnie stosowane, począwszy od owoców, warzyw, sosów, mięs, itp na północy Włoch, ryby (takie jak dorsz czy Baccalà), ziemniaki, ryż, kukurydza, wędliny, wieprzowina, i różne rodzaje serów są najczęstsze składniki. Dania z makaronu z wykorzystaniem pomidorów spotkamy we wszystkich regionach Włoch. Włosi lubią składniki świeże, subtelnie przyprawione.

Włoska kuchnia popularność swoją zdobywa przede wszystkim szybkości i prostocie przyrządzania dań i potraw. Jest jedną z najpopularniejszych kuchni europejskich, znaną na całym świecie. Włosi czynią z jedzenia sztukę, która polega bardziej na łatwości wykonania potrawy i doborze składników, niż na niebanalnych technikach przyrządzania.

Desery w kuchni włoskiej - niebo na talerzu

lody, panna cotta, tiramisu, panettone, pandoro, cannolo, granita, zabaglione, spremuta