Zamów jedzenie online w naTalerzu.pl

Gdzie zamówić pizzę online?

Pizzę online możesz zamówić przez internet w serwisie naTalerzu.pl lub przez telefon, w dostawie lub odebrać osobiście w restauracji. Restauracje dostarczają m.in. na terenie Warszawy (Wilanów, Wola, Żoliborz, Białołęka, Mokotów, Ochota, Praga Południe, Śródmieście, Bemowo, Bielany, Ursus, Ursynów, Targówek, Włochy), Krakowa (Swoszowice, Wola Duchacka, Łagiewniki, Kurdwanów Nowy, Kurdwanów Stary, Kliny, Borek Fałęcki, Podgórze), Poznania, Łodzi, Wrocławia i innych miast Polski.

Wybierz składniki z jakimi chciałbyś zjeść pizzę, zapłać i czekaj na dostawę.

Z Włoch do Ameryki

Pizza pochodzi z Neapolu we Włoszech jako sposób na karmienie ludzi pracujących, który był szybki, wygodny i niedrogi. Dopiero pod koniec II wojny światowej żołnierze wracający do domu z zagranicy, przywieźli pizzę do stanów, gdzie stała się podstawą amerykańskiej kultury.

Dzisiaj pizza jest uważana za żywność wysokiej konsumpcji, ponieważ 1 na 8 Amerykanów je ją w danym dniu ze względu na wszechstronność, wygodę i niski koszt, ale najważniejsze ze względu na jego niepowtarzalny smak!


Pizza Góralska

5 rodzajów smaku

Niezależnie od tego, czy jesteś na zebraniu towarzyskim, na obiad z przyjaciółmi, czy po prostu nie czujesz się na siłach przygotować samodzielnie kolację, pizza przychodzi z pomocą i jest niezastąpiona. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego tak ciężko jest oprzeć się by nie sięgnąć po ten drugi lub trzeci kawałek?

Odpowiedź leży w naszych kubkach smakowych. Ludzki język rozpoznaje 5 różnych rodzajów smaku: słodki, kwaśny, słony, gorzki i umami. Niektóre substancje w żywności stymulują nasze kubki smakowe, powodując, że czujemy te różne rodzaje smaków. Na przykład sacharozę w żywności pozwala nam smakować słodki. Kwas solny pozwala nam odczuwać kwaśny smak, chlorek sodu natomiast powoduje słony smak. Chinina w żywności pozwala nam posmakować "gorzkiego" a glutaminian pozwala nam percepować smak umami.

Wszyscy mamy ogólny pogląd na to, jak słodki, słodki, gorzki i kwaśny smak, ale jak dokładnie smakuje umami? Umami, czyli "pyszne" w języku japońskim, jest opisany jako bogaty i pikantny.

Ważne dla umami i glutaminianu jest to, że wydobywa on smak z jedzenia, powodując, że ludzie jedzą i jeszcze bardziej pragną jedzenia. Wielu kucharzy doskonale zna właściwości glutaminianu i jego zdolność do poprawiania smak. Glutaminian występuje również w niektórych produktach spożywczych i jest używany przez niektórych specjalistów kulinarnych jako naturalny środek wzmacniający smak.


Pizza Trzy Sery

Dlaczego właściwie Pizza online smakuje tak dobrze?

Im więcej glutaminianu w żywności, tym bardziej aromatyczne będzie. Źródła białka zwierzęcego, takie jak wołowina, wieprzowina, kurczak i ryba są zazwyczaj obfite w glutaminian. Pomidory i ser (dwa składniki, które są podstawą pizzy), to również składniki z mnóstwem glutaminianu!

Typowy kawałek pizzy może mieć około 3 łyżki sosu pomidorowego, dostarczając 140 miligramów glutaminianu. Łyżka sera Parmesan, który może być stosowany do sezonowania plasterka może dostarczyć około 75 miligramów glutaminianu! Kiedy weźmiemy ten pierwszy kęs ciepłej pizzy przypieczętowanej sosem pomidorowym i serem, nasze kubki smakowe stymulowane są przez glutaminian, co powoduje rodzaj uzależnienia i chcemy więcej. Niektóre popularne składniki do pizzy, takie jak grzyby, mogą nawet dodać więcej glutaminianu, zwiększając jej smak.

Wielu specjalistów kulinarnych uważa, że ​​potrawy, które zawierają podobne związki aromatyczne stanowią idealne połączenie. Dotyczy to również naszych ulubionych składników, pomidorów i sera mozzarella, które również zawierają podobne związki smakowo-zapachowe. To one stanowią idealne dodatki do pizzy!


Pizza Napoletana

Lepsza Pizza

To nie twoja wina, że ​​lubisz pizzę. Glutaminian i umami to strzały kupida wystrzelone prosto w nasze kubki smakowe. Jednak pizza zaspokaja jedynie ok 27% całkowitego zapotrzebowania na kalorie każdego dnia. Dlatego jeśli zamierzasz gromadzić kalorie za pomocą pizzy, spróbuj uzyskać najwięcej z każdego kawałka, uzupełniając je bogatymi, korzystnymi substancjami odżywczymi. Kilka prostych sposobów spożywania zdrowszej pizzy online to:

Zrób pizzę w domu! Pizza daje mnóstwo zabawy i jest dość prosta w przygotowaniu, a dzięki temu możesz kontrolować ilość soli i tłuszczu, nie wspominając już, że podzielisz swoją miłość do pizzy z rodziną i przyjaciółmi! Eksperymentuj przy użyciu mąki pełnoziarnistej do przygotowania ciasta i upewnij się, że używasz dobrej jakości mozzarelli, aby utrzymać odpowiedni poziom nasyconych tłuszczy. Wybierz warzywa jako dodatki, aby zwiększyć spożycie błonnika i niezbędnych witamin i minerałów. Wybieraj chude mięso, takie jak kurczak lub indyk.

Dla tych, którzy nie mają czasu przygotowywać samemu pizzy polecamy serwis naTalerzu.pl, gdzie zamówisz pizza online z dostawą do domu. O smaki zadbają kucharze z lokalnych restauracji a Ty swobodnie wybierzesz i zapłacisz za Twoją ulubioną pizzę.

Wiedza o tym, dlaczego pizze smakują tak wspaniale, pozwala nam bezwstydnie kochać pizzę, jednak powinniśmy też pamiętać ile pizzy spożywamy. Czasami tradycyjny kawałek pizzy jest tym, czego potrzebujemy, aby zaspokoić nasze pragnienia, a stosując odpowiednie metody dla dostosowania zawartości odżywczej pizzy, którą jemy, może pozwolić nam cieszyć się tym, czego chcemy, dając nam mniej tego, czego nie potrzebujemy.

Wybrane pizzerie w Warszawie

Smaki z innych kuchni świata