Smaczliwka wdzięczna, awokado właściwe - kopalnia witamin, makro- i mikro- elementów
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Jest to owoc dość kaloryczny, polecany gdy jesteśmy bardzo głodni. Owoc o konsystencji dość tłustej. W smaku jest lekko orzechowe i maślane.
W awokado znajdziemy wszystko, od białek, węglowodanów, tłuszczy, przez znaczne ilości aminokwasów po witaminy, makroelementy i mikroelementy. Owoc ten ma szerokie zastosowanie w kuchniach świata, również w japońskich potrawach sushi.
Gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych
Awokado było znane juz 7 tyś lat p.n.e. Pochodzi z południowego Meksyku, jednak stosunkowo szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej przez Środkową aż do Południowej.
|