Zamów jedzenie online w naTalerzu.pl
awokado

awokado

Smaczliwka wdzięczna, awokado właściwe - kopalnia witamin, makro- i mikro- elementów

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Jest to owoc dość kaloryczny, polecany gdy jesteśmy bardzo głodni. Owoc o konsystencji dość tłustej. W smaku jest lekko orzechowe i maślane.

W awokado znajdziemy wszystko, od białek, węglowodanów, tłuszczy, przez znaczne ilości aminokwasów po witaminy, makroelementy i mikroelementy. Owoc ten ma szerokie zastosowanie w kuchniach świata, również w japońskich potrawach sushi.

Gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych

Awokado było znane juz 7 tyś lat p.n.e. Pochodzi z południowego Meksyku, jednak stosunkowo szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej przez Środkową aż do Południowej.

Inne składniki jakie znajdzizesz w potrawach w naTalerzu.pl


ananas

awokado

bakłażan

banan

bekon

boczniaki

bławatek

california

cebula

cukinia

cytryna

czosnek

desery

dip wasabi

dla dzieci

dorada

dymka

fasola marynowana czarna

futomaki

goma

grill

groszek cukrowy

grzyby black fungus

grzyby mun

grzyby shiitake

grzyby shimeji

grzyby słomiane

gunkan

halibut

hosomaki

imbir

imbir marynowany

jaja kurze

jaja przepiórki

kaczka

kalmar

kapusta

kapusta pekińska

karczochy

kawior jeżowca

kawior tobiko

kawior łososia

kiełki buraka

kiełki fasoli mung

kiełki lucerny

kiełki słonecznika

kiwi

kolendra

koper

korzeń lotosu

krewetka

kurczak

liczi

limonka

majonez

makaron ramen

makaron ryżowy

makaron sojowy

makaron spaghetti

makaron udon

makaron z manioku

makrela

mango

marchew

małże

melon

miecznik

migdały prażone

mięta

mus cytrynowy

mus malinowy

mus mango

musztarda Karashi

narutomaki

nigiri

nori

nutella

ogórek

olej sezamowy

olejek chilli

oliwki

orzeszki pinii

ośmiornica

ośmiorniczki

papier sojowy pomarańczowy

papier sojowy różowy

papier sojowy zielony

papier sojowy żółty

papryka

papryka chilli

papryka jalapeño

pestki dyni prażone

pestki słonecznika

pieczarki

pierogi

pikantne

pomarańcza

pomidor

por

przegrzebek

pędy bambusa

red king crab

roszponka

rukola

ryba maślana

ryż biały

rzodkiew Daikon

sandacz

sardela

sashimi

sałata

sałatka

ser kozi

ser mozzarella

ser parmezan

ser twaróg

serek philadelphia

seriola

sezam biały

sezam czarny

sezam wasabi

shichimi tōgarashi

soft-shell crab

soja

sos BBQ

sos Sakura

sos Yuzu

sos czekoladowy

sos imbirowy

sos kabayaki

sos majonezowy

sos mango

sos ostrygowy

sos sojowy

sos sriracha

sos teriyaki

sos vinegar

sos śliwkowy

surimi

szczypior

szparagi

szpinak

tamago

temaki

tempura

tofu

tuńczyk

tykwa

wakame

wasabi

wege

wieprzowina

wołowina

węgorz

ziemniaki

zupa

łosoś

żurawina