Zamów jedzenie online w naTalerzu.pl
sashimi

sashimi

SASHIMI często mylone jest z SUSHI. Są to dwa różne dania.

Sashimi (刺身) oznacza dosłownie "przebite mięso" a pochodzenie tego słowa wiązane jest z okresem Muramachi (lata od ok 1336 r. do 1573 r., okres ten rozpoczął się za czasów panowania cesarza Go-Daigo).

Typy sashimi ze względu na pochodzenia lub przygotowywania mięsa

Fugu (河豚) - plastry trującej ruby pufferfish (czasami śmiertelnie) - unikatowa japońska specjalność. Przyrządzenie tej ryby możliwe jest tylko przez szefów, którzy posiadają odpowiednią licencje.

Ikizukuri (活き造り) - żywe sashimi, to kontrowersyjny sposób przyrządzania dania z żywych owoców morza. Często stosuje się ryby, jak również wykorzystuje się ośmiornice, krewetki i homary. Praktyka jest zabroniona w Australii i Niemczech.

Tataki (たたき) - surowy stek z tuńczyka lub wołowiny przypieczony na zewnątrz i pokrojony w plastry, lub drobno posiekana ryba surowa (japońska makrela lub sardynka), przyprawiona posiekaną cebulką, imbirem lub pastą czosnkową.

Basashi (馬刺し) - sashimi z mięsa końskiego, czasami nazywane sakura (桜), jest specjalnością regionalną w pewnych obszarach, takich jak prowincje Shinshu (prefektury Nagano, Gifu i Toyama) oraz Kumamoto.

Shikasashi (鹿刺し) - surowa dziczyzna

Torisashi (鶏刺し) - pierś kurczaka podawane jako sashimi, specjalność regionu Kagoshima w prefekturze Miyazaki

Rebasashi (レバ刺し) - zazwyczaj jest to wątroba cielęca podawana całkowicie na surowo (rzadka jej wersja nazywa się "aburi" (あ ぶ り). Zwykle je się ją zanurzając w słonym oleju sezamowym raczej niż oleju sojowym.

Gyusashi (牛刺し) - surowa lub przypieczona z zewnątrz wołowina

Sposób krojenia sashimi

Hira-zukuri - is the standard rectangular shape cut. Size of a domino and 10 mm (3⁄8 in) thick (hiki-zukuri, wariacja)

Ito-zukuri - dla bardzo cienkich filetów, dł. ~6,5cm, szer. ~1/4cm

Kaku-zukuri - kwadratowe kawałki mięsa po 2 cm z każdej strony

Usu-zukuri - to ekstremalnie cienki, zazwyczaj 5 centymetrowej długości i 2 milimetrowej grubości plaster mięsa ryby

Sogi-zukuri - ten sposób krojenia mięsa używany jest zazwyczaj przy białym mięsie ryb, takich jak sea bream (tai).

Sashimi spróbuj smaków, w których się zakochasz

Zgodnie z definicją „sashimi” to metoda serwowania surowego mięsa pochodzącego z ryb i owoców morza. Tradycja jedzenia sashimi pochodzi z Japonii. Tam serwowane może być także z surowego mięsa - wołowiny lub koniny (określanego jako: basashi). Tajemnica smaku tkwi w świeżości składników i w sposobie podania. Jest to jeden z czołowych japońskich posiłków. Poza sushi jest to jedno z najbardziej popularnych dań, choć nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego jak się nazywa. Wyglądem przypomina płatki sporego kwiatu, ale sashimi mogą być poda dawne także jako pokrojone w kostkę. Istotny jest sposób podania, który kojarzy się z elegancją i wykwintnością. W Kraju Kwitnącej Wiśni rozróżnianych jest kilka rodzajów cięcia sashimi, jednak w Polsce przeciętny klient restauracji kuchni orientalnej nie jest tego świadom. Serwowane mogą być z przyprawami. Spośród klasycznych dodatków wyróżnia się ostry chrzan wasabi, rzodkiew daikon, sos sojowy oraz sos ponzu.

Sashimi z owoców morza lub ryb wybierz z dostawą na sposób, jaki lubisz

Jedną z ciekawostek kuchni japońskiej jest fakt, że większość potraw można spożywać palcami. Jedyny wyjątek stanowi właśnie sashimi, które zjadać można wyłącznie pałeczkami.

Różnice między sushi a sashimi są oczywiste, jednak warto je dla pełnego rozróżnienia przybliżyć. Sashimi podobnie jak i sushi podawane może być jako danie główne. Nie każdy wie, że sushi to potrawa, którą można spożywać o dowolnej porze dnia. Sashimi podaje się bez dodatku ryżu, to jedynie plastry lub kawałki pokrojonej ryby albo owoców morza. Jednymi przyprawami mogą być tutaj: sos sojowy i wasabi. Sushi natomiast podaje się obowiązkowo ze specjalnie przygotowanym ryżem, liśćmi wodorostów i warzywami.

Sashimi i sushi łatwo zamów do domu, albo do biura. Potrawy kuchni japońskiej w różnym wydaniu to opcja na delektowanie się oryginalnym, genialnym smakiem owoców morza. Zamów szybko przez natalerzu.pl, a wybrane jedzenie niebawem trafi na Twój stół. Zapłać wygodnie online lub przy odbiorze.

Wybrane potrawy z sashimi

Inne składniki jakie znajdzizesz w potrawach w naTalerzu.pl


ananas

awokado

bakłażan

banan

bekon

bławatek

boczniaki

california

cukinia

cytryna

czosnek

desery

dip wasabi

dla dzieci

dorada

dymka

fasola marynowana czarna

futomaki

goma

grill

groszek cukrowy

grzyby black fungus

grzyby mun

grzyby shiitake

grzyby shimeji

grzyby słomiane

gunkan

halibut

hosomaki

imbir

imbir marynowany

jaja kurze

jaja przepiórki

kaczka

kalmar

kapusta

kapusta pekińska

karczochy

kawior jeżowca

kawior łososia

kawior tobiko

kiełki buraka

kiełki fasoli mung

kiełki lucerny

kiełki słonecznika

kiwi

kolendra

koper

korzeń lotosu

krewetka

kurczak

liczi

limonka

łosoś

majonez

makaron ramen

makaron ryżowy

makaron sojowy

makaron spaghetti

makaron udon

makaron z manioku

makrela

małże

mango

marchew

melon

miecznik

mięta

migdały prażone

mus cytrynowy

mus malinowy

mus mango

musztarda Karashi

narutomaki

nigiri

nori

nutella

ogórek

olejek chilli

olej sezamowy

oliwki

orzeszki pinii

ośmiornica

ośmiorniczki

papier sojowy pomarańczowy

papier sojowy różowy

papier sojowy zielony

papier sojowy żółty

papryka

papryka chilli

papryka jalapeño

pędy bambusa

pestki dyni prażone

pestki słonecznika

pieczarki

pierogi

pikantne

pomarańcza

pomidor

por

przegrzebek

red king crab

roszponka

rukola

ryba maślana

ryż biały

rzodkiew Daikon

sałata

sałatka

sandacz

sardela

sashimi

serek philadelphia

seriola

ser kozi

ser mozzarella

ser parmezan

ser twaróg

sezam biały

sezam czarny

sezam wasabi

shichimi tōgarashi

soft-shell crab

soja

sos BBQ

sos czekoladowy

sos imbirowy

sos kabayaki

sos majonezowy

sos mango

sos ostrygowy

sos Sakura

sos śliwkowy

sos sojowy

sos sriracha

sos teriyaki

sos vinegar

sos Yuzu

surimi

szalotka

szczypior

szparagi

szpinak

tamago

temaki

tempura

tofu

tuńczyk

tykwa

wakame

wasabi

wege

węgorz

wieprzowina

wołowina

ziemniaki

zupa

żurawina